Helyszín

Balatonakarattya

Balatonakarattya község Veszprém megyében, a Balatonalmádi járásban. 2014-ben lett önálló település, addig közigazgatásilag a szomszédos Balatonkeneséhez tartozott.

A Balaton keleti partján helyezkedik el, a szomszédos helységek Balatonkenese, Balatonfőkajár és Csajág. A 71-es főút mentén fekszik, ide torkollik be a Polgárdiból induló, Fülén és Balatonfőkajáron keresztülhaladó 7205-ös út; a település elkerülését a 710-es főút teszi lehetővé. A Balatont itt éri el a Székesfehérvár–Tapolca-vasútvonal, amelynek két megállója is van a településen, Balatonakarattya megállóhely és Csittényhegy megállóhely. A két megálló között található az említett vasútvonal egyetlen alagútja, amelyet a szakadó löszfal megtámasztására építettek 1909-ben, majd 2020-ban felújítottak.

A Csittény oldalában bronzkori leletek kerültek elő, melyek az őskor óta kedvelt lakott helynek mutatják Csittényt. A település több pontján római időkből származó sírokat, leleteket találtak, melyek azt jelzik, hogy a honfoglalás előtt is már lakott volt ez a vidék.

A település környékén az Árpád-korban több falu helyezkedett el.
1000 környékén a veszprémvölgyi apácáknak ajándékozták 7 másik településsel együtt.

A török hódoltság idejében e falvakkal együtt a mai Akarattya helyén állott falucska is elpusztulhatott. 1795-ben Akarattyai puszta néven Vörösberényhez tartozónak említik, 1869-től pedig Keneséhez tartozik. Az értéktelen szántókat, legelőket 1929-ben felparcellázták, s a települést, mint nyaralóhelyet ez idő óta említik.
1000 környékén a veszprémvölgyi apácáknak ajándékozták 7 másik településsel együtt.

A település középpontjában állt a 400 éves Rákóczi-szilfa, mely egykor (1950-ig) Zala és Somogy vármegyék határát jelölte a tavon halászóknak. A fa a 20. század második felében száradásnak indult, később kidőlt; ma emlékmű. Mellé kis szilfát ültetett 2015-ben a balatonakarattyai önkormányzat.

Vele szemben található a balatonakarattyai Nagyboldogasszony templom, amelyet 2015-ben újítottak fel. A körforgalomnál található a vörös kőből készült Margit-vonal emlékmű a II. világháború itteni ádáz harcainak emlékére. A vasúti alagúttól nem messze található a Bezerédi strand.

2005-ben hozták létre a balatonakarattyai részönkormányzatot az üdülőtulajdonosok és a lakók nyomására, majd 2012. augusztus 5-én érvényes és eredményes népszavazást tartottak, melyen a szavazók nagy többsége a Balatonkeneséről való leválás mellett voksolt. A köztársasági elnök 13/2013. (I. 8.) KE. határozatával a 2014. évi önkormányzati választás napjával községgé nyilvánította Balatonakarattyát. Ennek következtében a részönkormányzat 2014-ben megszűnt, 2014. október 21-én megalakult az első képviselő-testület, és elkezdte működését az önálló Balatonakarattya község.

 

Forrás: Wikipédia

Balatonakarattya, Koppány sor 1.

kapcsolat

Kérdése van? Vagy árajánlatot kér? Írjon nekünk üzenetet!

11 + 3 =

A honlap teljes tartalma a Bala Liget Kft. tulajdona.

Minden jog fenntartva!

Kövessen minket a közösségi médiában is!

Kapcsolat

Németh Ágota

Web: Juda